Bračičeva obeležja v Cirkulanah

V Cirkulanah nas na dr. Vladimirja Bračiča spominja dvoje javnih obeležij: spominska plošča, odkrita leta 1999 na večnamenski dvorani, in doprsni kip, odkrit deset let pozneje, pri osnovni šoli. 

Leta 2009 so zasnovali in označili tudi Bračičevo planinsko pot, ki vodi pretežno ob občinski meji. 

V letu 2019, ob stoti obletnici njegovega rojstva, smo v njegovi rojstni hiši v centru Cirkulan uredili še spominsko sobo. Namenu smo jo slovesno predali 27. septembra 2019, ob rojstnem dnevu Vladimirja Bračiča. Nosilec aktivnosti je Društvo za oživitev gradu Borl, v sodelovanju z družino Bračič, Občino Cirkulane in Kulturnim društvom Cirkulane. K projektu je pristopilo tudi podjetje Halo, d. o. o., ki je za spominsko sobo namenilo svoj prostor v Rajherjevi hiši. Dokumente, fotografije in druge eksponate smo pridobili od družine Bračič ter iz arhivov različnih ustanov (arhivi, muzeji, knjižnice, društva).

V spominski sobi predstavljamo na ogled Bračičeva dela, priznanja, fotografije in nekatere osebne predmete, ki ga predstavljajo kot Haložana, kulturnega delavca, pedagoga, raziskovalca in prvega rektorja mariborske univerze.

Bračičeva rojstna hišaKako do nas ?